Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Salar de Uyuni – největší solná pláň na světě

Kdo by chtěl vidět největší solnou pláň na světě, musí se vydat do Bolívie. Tam na něj čeká Salar de Uyuni, sněhově bílá solná pláň, která se třpytí se v prudkém slunečním žáru. Toto jedinečné území je oblíbenou turistickou destinací, návštěvníky sem lákají neuvěřitelné přírodní scenérie, hotel postavený ze soli, unikátní ostrovy i četné druhy plameňáků.

Solná pláň Salar de Uyuni s rozlohou 10 582 kilometrů čtverečních je pozůstatkem prehistorického jezera. Před více než 40 tisíci lety byla oblast Altiplana na jihozápadě Bolívie součástí obrovského slaného jezera s názvem Lago Minchín. Jakmile jezero vyschlo, zůstala po něm dvě menší jezera Poopó a Uru Uru a tak dvě solné pánve – velká Salar de Uyuni a menší Salar de Copaisa. Salar de Uyuni nacházející se v nadmořské výšce 3650 metrů dnes spadá do bolivijského departamentu Potosí a Oruro, kde je obklopeno majestátními hřebeny And. Pro označení solných plání se v Jižní Americe obvykle používá slovo „salar“ či „salinas“. 

Vyschlá plocha dávného jezera je dnes pokrytá několikametrovou vrstvou soli. Až k obzoru se táhne bílá pokrývka, která připomíná sníh. Tato solná krusta pokrývající pláň je významným zdrojem soli pro celou planetu. Celkový obsah soli v Salar de Uyuni je odhadován na 10 miliard tun, z čehož se každoročně vytěží okolo 25 tisíc tun. Hlavní minerály, které se na Salaru těží, jsou kamenná sůl a sádrovec. Sůl se zde těží stále starým způsobem – dělníci motyčkou nahrabou hromádky, které následně odvážejí. I přes tuto na dnešní dobu poněkud primitivní techniku, se rozloha solné pláně neustále zmenšuje a městečka, která kdysi stávala na jejím okraji, jsou dnes vzdálena i několik kilometrů. Na pláni vznikla také četná slaná jezera, která jsou nesmírně bohatá na lithium - alkalický kov, z něhož se vyrábějí baterky do mobilů, notebooků a fotoaparátů. Právě zde se nachází až 70% světových zásob lithia, tedy mezi 5-9 milióny tun.

V této části Bolívie prší jen velmi málo, ale pravidelně jednou ročně dochází na Salar de Uyuni k záplavám. Stává se tak nejčastěji v lednu. V tuto dobu pokryje pláň na nějakou dobu voda a vznikne mělké jezero. Salar de Uyuni tak působí jako největší přirozené zrcadlo na světě. Voda se poté zase vypaří. Vlivem krystalizace je celá pláň Salar de Uyuni pokryta jemnou strukturou mnohoúhelníků, díky čemuž připomíná obrovskou plástev.Vegetace se v této nadmořské výšce příliš nevyskytuje, sem tam se objeví různé druhy pichlavé trávy či suché keříky. Typickými rostlinami pro tuto solnou oblast jsou obrovské kaktusy, jako je například druh Echinopsis atacamensis pasacana, nebo Echinopsis tarijensis, které dorůstají výšky až 12 metrů. Jeden centimetr kaktusu vyroste přibližně za jeden rok, takže některé z kaktusů, které se zde vyskytují, jsou poměrně dosti staré. 

Salar de Uyuni je oblíbeným hnízdištěm pro tři druhy plameňáků, kteří zde přebývají vždy v listopadu. Jde o plameňáka chilského, Jamesova a andského. Uprostřed Salar de Uyuni se nachází celkem 22 ostrovů, které jsou obklopeny nekonečnou solnou plochou. Jedním z turisticky nejoblíbenějších ostrovů je Isla de Pescado (také Isla Incahuasi), v překladu Rybí ostrov, který vyniká záplavou vysokých sloupovitých kaktusů. Jde ve skutečnosti o vulkanickou skálu porostlou kaktusovým lesem a obklopenou solí. Z ostrova se naskýtá nádherný výhled nejen na planinu, ale i na andské vrcholky. Název Rybí ostrov získal ostrov díky svému tvaru připomínajícímu rybu. Pro svou jedinečnost byl ostrov vyhlášen přírodní rezervací. 

Jelikož je sůl tvrdá jako kámen, je možné ji využívat jako stavební materiál. V Bolívii se tak můžete setkat se solnými domky, ale ze soli se vyrábějí také různé sochy či upomínkové předměty. Jednou z velkých turistických atrakcí na Salar de Uyuni je hotel postavený ze soli. Zajímavé je na něm nejen to, že má konstrukci ze soli, ale ze soli je i veškeré jeho vybavení a nábytek. Salar de Uyuni je také velkým lákadlem pro fotografy. Ti se mohou do sytosti vyřádit na okolní nádherné krajině, ale také využít ideálních podmínek pro zhotovování žertovných fotografií. Stačí, když vezmete nějaký předmět, třeba plechovku od piva a položíte ji na zem. Fotografovaná osoba si stoupne o pár metrů dál, a pokud to fotograf dobře odměří, bude člověk na výsledné fotce vypadat oproti plechovce jako trpaslík, případně může „obří“ plechovku podpírat. Dají se tak vytvářet různé efekty. Však katalogy cestovních agentur lákajících k výletům na Salar de Uyuni jsou takovýchto fotek plné.

Za vstupní bránu do Salar de Uyuni je považováno stejnojmenné městečko Uyuni, v němž žije okolo 15 tisíc obyvatel. Téměř všichni obyvatelé se dnes živí turistickým ruchem. Přímo ve městě se nachází na šedesát cestovních agentur nabízejících několikadenní výlety po solné pánvi. Vybírat ale není moc z čeho – všechny agentury nabízejí to samé, stejná místa, stejný časový harmonogram i stejnou cenu. Tyto výlety jsou zajišťovány terénním vozem většinou pro šest lidí a průvodce. Samotné městečko Uyuni není nijak zvlášť zajímavé, ale je dobrou základnou pro turisty, kteří chtějí odlehlá místa Salar de Uyuni vidět na vlastní oči. Najdou zde dostatek hotelů i hostelů, ale také restaurace, směnárny, poštu a další instituce.

- jap - 

Předchozí články z Bolívie
Třpytivé jezero Titicaca

Článek byl zobrazen 12 553 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko